ISSI  |  NSSC

Home About us Program Publications Outreach Visitors Info Contact Us
Location: Home>News
SPACE SCIENCE RESEARCH
Submit a proposal
PROGRAM
ISSI-BJ Activities
Online Seminars
Forums
International Teams
Workshops
Working Groups
Discipline Scientists
Visiting Scientists
Space Science School
MEDIA
ISSI-BJ in the media
Press Kit
 1001 Space Nights 天芳夜谭

The Solar System's Leftovers: The Dazzling Comets in the Sky

太阳系拾遗—夜空中绚烂的彗星

Online seminar with Prof. ZHAO Yuhui
Purple Mountain Observatory, CAS, China

BEIJING — On 21 June 2021, Prof. ZHAO Yuhui will give a seminar on the leftovers of the solar system formation, i.e. comets.
The talk will be in Chinese, and it will start at 8 pm (GMT+8)

彗星是一类具有挥发性质的太阳系小天体,由冰(主要成分是水冰,还包括一氧化碳、甲烷等成分)和尘埃组成。在太阳辐射等外部因素的作用下物质挥发形成彗尾,俗称“扫帚星””。彗星被认为是太阳系最原始的天体,蕴含了太阳系早期形成时的信息,同时富含水冰和有机分子等生命形成的必要元素。因此,对彗星的研究对于我们了解太阳系的起源和太阳系行星系统形成和演化的过程,探索地球上生命和水体的起源都具有重要的科学价值。彗星自古以来都受到人类的高度关注,它们在古代被认为是灾难降临的征兆,如今却是我们探索太阳系历史的宝贵窗口。从地面观测到空间探测,人类对彗星的了解越来越多,结合相关研究成果,让我们一起走进点亮夜空的彗星的世界。

报告人简介

赵玉晖,中国科学院紫金山天文台研究员,硕士生导师。本科毕业于南京大学天文系,博士毕业于南京大学天文与空间科学学院,主要研究领域为太阳系小天体、彗星科学和深空探测轨道力学,参与了我国探月三期、载人登月和火星探测任务的论证工作,以及嫦娥二号飞越Toutatis小行星任务的实施,在小天体形成与演化及彗星科学等研究领域取得了一系列重要的研究成果,在Nature Astronomy,MNRAS,ApJL等期刊发表论文40余篇。

Sign up to the ISSI-BJ Newsletter or follow us on WeChat (ISSIBJ) to be always up-to-date and to not miss our seminars!

相关文档
CALENDAR
Upcoming Events
Active Galaxies in Crisis: A Statistical Study of Ultra-Violet Variability with Dr. Chichuan Jin and Dr. Riccardo Middei| Space Science Bazaar